Hyvinvoinnin ja kasvun polulla – kohti AI-inhimillistä työelämää
Elämä ja oppiminen ovat matkoja, joiden määränpäätä emme aina etukäteen tiedä. Itse olen kulkenut pitkän tien, jota on ohjannut uteliaisuus ja halu kasvaa – niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin. Pohditaan yhdessä työnohjausta, valmennusta ja elämää niiden ympärillä! Usein juuri jaetuissa oivalluksissa piilee jotain olennaista – askel kohti syvempää ymmärrystä.

Haasteiden keskellä piilee mahdollisuuksia
Työelämässä asiantuntijat ja asiakaspalvelijat tasapainoilevat usein monenlaisten haasteiden kanssa. Keskeisinä teemoina nousevat esim. kiire ja sen seuraukset, puutteellinen tai osaamaton viestintä, vaativa tai ylimitoitettu tehtäväkuorma ja jatkuva itsensä kehittämisen tarve. Holistinen, ratkaisukeskeinen valmennus eli coaching ei keskity vain ongelmien ratkaisuun, vaan tuo esiin yksilön omat voimavarat ja potentiaalin.
Voimavarakeskeinen dialoginen työnohjaus toimii samalla työelämän kentällä – usein valmennuksia pitkäjänteisemmin ja juuri työhön ja sen ilmiöihin keskittyen. Työnohjauksenkaan tavoitteena ei ole pelkästään selvitä haasteista, vaan löytää uusia tapoja tehdä hyvää työtä ja kasvaa ja kehittyä ammatillisesti.
Tekoäly ja ihmisyys – vastakkain vai rinnakkain?
Tekoälyn ja ihmistyön välillä nostetaan usein esiin vastakkainasettelu, mutta itse näen asian toisin. Modernit työkalut, kuten tekoäly, voivat vapauttaa aikaa niille asioille, joissa ihmisyys on korvaamaton. Kun rutiinityöt automatisoituvat, me voimme keskittyä aitoon vuorovaikutukseen, kuunteluun ja syvällisiin keskusteluihin.
Tekoäly voi rikastaa myös työnohjausta ja valmennusta tarjoamalla uusia näkökulmia. Se toimii lisäsparraajana, joka herättää ajatuksia ja auttaa hahmottamaan asioita eri tavoin – kunhan lähdekritiikki ja harkinta pysyvät mukana. Tämä yhdistelmä voi jopa mullistaa tapaamme kehittää itseämme ja työyhteisöjämme.
Näin saat tekoälystä enemmän irti
Olen testannut erilaisia tekoälytyökaluja, ja niiden avulla tiedonhakua ja ajatteluprosessia voi tehostaa yllättävilläkin tavoilla.
-
Kattavat näkökulmat kysymyksiin – ChatGPT auttaa jäsentämään ajattelua ja tarjoaa monipuolisia vastauksia. Etenkin AI:lle antaa roolin tunnistamaan tehtävänsä, "olet kouluttaja" jne.
-
Keskusteleva lähestyminen – Mistralin Le Chat tuo vuoropuhelunomaisen otteen uusien näkökulmien avaamiseen ja pohtimiseen. Tämä toimii hyvin myös "varakoutsina" tapaamisten välillä!
-
Oikea työkalu oikeaan tilanteeseen – Osa tekoälyratkaisuista sopii nopeisiin yleiskatsauksiin, toiset taas syvällisempään tiedon prosessointiin.
Valinnan ratkaisee aina se, mitä tietoa etsit ja mihin tarkoitukseen sitä tarvitset. Selkeä hakutavoite on avain onnistumiseen.
Yhteisön voima – dialoginen työnohjaus
Työnohjaus, joka perustuu dialogiin ja voimavarakeskeiseen lähestymistapaan, tuo hyötyjä sekä yksilölle että organisaatiolle. Kokeneille asiantuntijoille on arvokasta, että saamme tilaa jakaa kokemuksia, reflektoida omaa toimintaamme ja löytää uusia näkökulmia arjen haasteisiin.
Olipa kyseessä etätapaaminen tai kasvokkain kohtaaminen, aidot oivallukset syntyvät dialogissa. Kun jaamme ajatuksia, syntyy uusia näkökulmia – ja niistä kumpuaa kasvu.
Jatketaan keskustelua!
Työnohjauksen ja coachingin lisäksi syvennyn parhaillaan tekoälytyökalujen hyödyntämiseen, joten näitä teemoja tullaan käsittelemään blogissa jatkossakin.
Mitä ajatuksia tämä herätti sinussa? Onko sinulla toiveita tulevien kirjoitusten aiheiksi? Jatketaan keskustelua – jaetaan kokemuksia, kysymyksiä ja ideoita. 💙